Artikel – Makkelijke tips om veiliger online te zijn

Op 2 oktober 2017 is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de nieuwe campagne van Alert Online afgetrapt. Deze werd nodig geacht, want – zo bleek uit onderzoek – Nederlanders maken zich ten onrechte weinig zorgen over hun digitale veiligheid. Vooral op het werk zou de alertheid te kort schieten.

Tips die u als professional écht moet weten:

Onze Servicedesk wordt dagelijks confronteert met vragen of situaties die te maken hebben met beveiling en veiligheid als het gaat om computergebruik. Daarbij blijkt vaak dat niet iedereen zich even goed bewust is van zijn of haar gedrag wat tot onveilige situaties kan leiden.

Hieronder treft u een aantal tips, waar u zich zeker bewust van moet zijn om veiliger achter uw computer te werken:

Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails.

Leer valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware te installeren. Hier vindt u een aantal kenmerken waaraan een valse e-mail kan worden herkend.

Twijfelt u of gaat het mis? Neem dan direct contact op met onze Servicedesk!

Criminelen vissen overigens niet alleen via de e-mail naar gegevens, maar ook via de telefoon vragen zij naar uw wachtwoord of daartoe leidende gegevens!

Gebruik niet zomaar openbare wifi.

Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Veiliger is om gebruik te maken van uw databundel (3G of 4G verbinding). Omdat de kosten in bepaalde landen hiervoor snel kunnen oplopen, loont het om u te verdiepen in het gebruiken van een VPN-verbinding, zowel in Nederland als in het buitenland.

Beveilig uw smartphone, tablet en laptop.

Smartphones, tablets en laptops zijn een makkelijke prooi voor dieven. En bij diefstal bestaat er het risico dat persoonlijke en gevoelige informatie bij een ander terecht kan komen. Een wachtwoord of Touch ID is niet genoeg. Activeer daarom ook de blokkeerfunctie: kijk hier voor meer informatie.

Wilt u de gegevens op uw smartphone, tablet of laptop op afstand kunnen wissen? Of uw zakelijke- en privégegevens van elkaar kunnen scheiden? Vraag naar de mogelijkheden!

Bescherm uw online privacy.

Gebruik de incognitomodus van uw browser. Beheer en verwijder cookies. En vergeet ook de privacyinstellingen van uw sociale media-accounts niet. Daarmee kan in een paar stappen bewust keuzes worden gemaakt met wie informatie, foto’s en video’s worden gedeeld. Kijk hier voor een eenvoudig stappenplan voor verschillende sociale media.

Ga veilig om met wachtwoorden.

Verander met regelmaat uw wachtwoord. Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte eenvoudige wachtwoorden. U kunt ook gebruik maken van een wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is als een digitale kluis waarin al uw wachtwoorden, en gebruikersnamen, worden opgeslagen. Kijk hier voor meer informatie over wachtwoordmanagers.

Kies bewust waar u een app toestemming voor geeft.

Hier vindt u stap voor stap uitgelegd hoe u bepaalt tot welke gegevens u een app op uw telefoon toegang geeft. Ook als ze al op uw telefoon staan. Kijk ook op ConsuWijzer.nl. Daar leest u wat het betekent als u een app toegang geeft tot bijvoorbeeld jouw locatie, contactpersonen of foto’s.

Tip voor de werkgever:

Maak duidelijke afspraken en train uw medewerkers.

Zorg dat men:

  • onbewust bekwaam omgaat met de computer en daardoor:
  • weet wat men moet doen om cybercrime te voorkomen;
  • weet hoe men dat moet doen om cybercrime te voorkomen
  • weet hoe te handelen als het mis is gegaan.

Hebt u behoefte aan een bewustwordingspresentatie?

Wij helpen u graag! Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Deel dit artikel