Een cruciale overweging voor advocatenkantoren is de beveiliging van gevoelige gegevens in Microsoft 365. Veel advocaten maken zich zorgen over het opslaan van cliëntgegevens in de cloud, met name als het gaat om een externe server bij Microsoft. Het is belangrijk op te merken dat moderne cloudoplossingen zoals Microsoft 365 uitgebreide beveiligingsmaatregelen bieden om gegevens te beschermen. In dit artikel vertellen wij u meer over de veiligheid van uw data.

Veiligheid staat hoog op de agenda van advocatenkantoren bij het overwegen van de overstap naar Microsoft 365. Met groeiende aantallen kantoren die de weg naar de Microsoft 365 cloud inslaan, rijst de vraag of er überhaupt een juridische toekomst zonder Microsoft 365 denkbaar is. Hieronder gaan we dieper in op de veiligheid van uw gegevens binnen de twee Microsoft 365 varianten. Deze smaken lichten we hieronder kort toe, waarna we doorgaan naar de veiligheid van deze twee varianten.

Managed 365 omgeving

In deze omgeving kiest u ervoor om alle apps en de data in een online Microsoft 365 omgeving onder te brengen. Kortom, alles draait volledig in de cloud. In een Microsoft 365 Managed omgeving zijn alle services en gegevens volledig gehost in de Microsoft-cloud. Dit betekent dat alle e-mails, bestanden, applicaties en andere diensten worden beheerd en opgeslagen op de Microsoft-servers in de cloud.

Hybride 365 omgeving

Hybride 365 combineert de voordelen van lokale serverinfrastructuur, waarop uw data staan opgeslagen, met de flexibiliteit van de cloud. Hiermee staan uw data veilig in een datacenter in Nederland, terwijl u profiteert van 365 cloud voordelen zoals schaalbaarheid en mobiliteit. Het is een combinatie van lokale en cloud gebaseerde diensten. Een matrix waarin de verschillen tussen deze smaken nog eens worden belicht, vindt u op onze (vernieuwde) website.

Veiligheid in een Managed 365 omgeving:
het belang van beveiligingsmaatregelen

Beveiligingsprotocollen en verantwoordelijkheden

In een Managed 365 omgeving worden alle gegevens en apps gehost in de Microsoft cloud. Deze opzet biedt voordelen op het gebied van beveiliging, aangezien Microsoft uitgebreide maatregelen heeft getroffen, waaronder versleuteling, toegangscontroles en geavanceerde bedreigingsbeveiliging. De verantwoordelijkheid voor toegangscontrole en back-ups ligt echter nog steeds deels bij het individuele bedrijf. Een Managed Service Provider zoals XINNO kan hierbij ondersteuning bieden, waardoor zorgen over beveiligingsincidenten worden verminderd.

Veiligheid in een Hybride 365 omgeving:
lokale opslag en verminderde zorgen over gegevenssoevereiniteit

Datacenters in Nederland voor verbeterde controle

In de Hybride 365 variant worden uw gegevens veilig opgeslagen in een Nederlands datacenter, waardoor zorgen over gegevenssoevereiniteit verminderen. Door de hybride opzet heeft u veel meer controle over waar data staan, en de data die in de XINNO cloud staan opgeslagen zijn dan ook juridisch beter beschermd tegen zaken als de CLOUD-Act. Hierdoor behoudt u een duidelijk beeld van de partij die verantwoordelijk is voor uw gegevens en kunt u snel en direct handelen. Ondanks deze voordelen brengt het beheer van een Hybride omgeving wel complexiteit met zich mee, waarbij lokale infrastructuur en cloud bronnen moeten worden beheerd. Het inschakelen van een Managed Service Provider zoals XINNO blijft een waardevolle optie om deze complexiteit te verminderen.

Extra beveiligingsmaatregelen nemen

Sterke wachtwoorden, software-updates en back-ups

Ongeacht de gekozen Microsoft 365 optie, is het cruciaal dat uw kantoor best practices volgt voor gegevensbeveiliging. Dit omvat het implementeren van sterke wachtwoorden, het beperken van toegangsrechten, regelmatige software-updates en het maken van back-ups. Het inschakelen van een externe expert, zoals XINNO, draagt bij aan het verhogen van het beveiligingsniveau, zowel voor uw data als uw hardware.

Een veilige digitale toekomst met Microsoft 365

Microsoft 365 biedt een solide basis voor de digitale transformatie van advocatenkantoren, maar de veiligheid van gevoelige gegevens blijft een kernpunt. Of het nu een Managed 365 of Hybride 365 omgeving betreft, het implementeren van best practices en het inschakelen van experts is essentieel voor een veilige digitale toekomst. Analyseer uw specifieke behoeften, weeg de opties af en maak een weloverwogen beslissing voor een veilige en efficiënte IT-infrastructuur in de advocatuur.

Security Special XINNO

Meer over de beveiliging van uw IT-omgeving leest u in de Security Special van XINNO: een drieluik aan blogs over de hedendaagse beveiliging van MSP’s die zich richten op advocatenkantoren. Tot deze drieluik behoren de blogs:

Stap 1: Hoe houden we dreigingen buiten de digitale kantoormuren
Stap 2: Detecteren van kwetsbaarheden
Stap 3: Het beperken van schade.

Microsoft 365: de voordelen

Microsoft 365 biedt een breed scala aan voordelen, waaronder verbeterde productiviteit, geavanceerde beveiliging en schaalbaarheid. Door samen te werken met een MSP voor uw Microsoft 365-implementatie, profiteert u optimaal van deze voordelen, terwijl u tegelijkertijd de beveiliging en betrouwbaarheid van uw IT-omgeving waarborgt. Wilt u meer weten over wat Microsoft 365 voor uw kantoor kan betekenen? Neem dan contact met ons op, of download ons gratis whitepaper over Microsoft 365 voor de advocatuur.

Deel dit artikel