Overweegt u over te stappen naar Microsoft 365, dan komen er vaak diverse vragen en zorgen naar boven met betrekking tot de praktische aspecten van deze beslissing. In dit artikel beantwoorden we de zeven meest gestelde praktijkvragen, gebaseerd op onze ervaringen met advocatenkantoren in Nederland.

1. Waar staan mijn data precies en is dat wel veilig?

De gegevens die u opslaat in Microsoft 365 worden veilig bewaard in datacenters van Microsoft. Hoewel Microsoft datacenters over de hele wereld heeft, zorgt XINNO ervoor dat alleen de datacenters in Nederland en Ierland worden gebruikt. Met 24/7 beheer en bewaking investeert Microsoft aanzienlijk in beveiligingsmaatregelen, zoals data-encryptie, multi-factor authenticatie en strikte compliance-mogelijkheden. Voor wie kiest voor een hybride 365 omgeving, zoals bij XINNO, wordt de data lokaal opgeslagen in Iron Mountain in Haarlem – een geavanceerd, gecertificeerd, en groen datacenter. Meer hierover leest u in ons blog: ‘Microsoft 365 voor advocatenkantoren: hoe veilig staan mijn data?

2. Voldoe ik in Microsoft cloud wel aan voor mij geldende wet- en regelgeving?

Microsoft 365 is ontworpen met naleving van wet- en regelgeving in gedachten. Tools en functies voor specifieke compliance-eisen, zoals AVG en ISO 27001, zijn ingebouwd. Echter, het is van belang zelf te evalueren of Microsoft 365 volledig voldoet aan uw specifieke wet- en regelgeving, met extra aandacht voor de Patriot Act in het geval van een Managed 365 omgeving.

3. Mag ik mijn data wel in de cloud plaatsen van de NOvA?

De NOvA zelf doet geen concrete uitspraken over onderwerp, maar heeft wel specifieke richtlijnen gepubliceerd voor het gebruik van cloudoplossingen. XINNO legt u deze graag voor en adviseert u graag hierbij.

4. Is een public cloud dienst zoals die van Microsoft niet altijd onveiliger dan het zelf opslaan en regelen?

Ondanks zorgen over public cloud beveiliging, is het belangrijk te benadrukken dat Microsoft zich inzet voor een veilige cloudomgeving. Met gespecialiseerde beveiligingsteams en grote investeringen biedt Microsoft 365 hoogwaardige gegevensbescherming die mogelijk zelfs geavanceerder is dan wat individuele kantoren kunnen realiseren.

5. Kan ik nog wel weg bij Microsoft als ik er eenmaal alles in heb zitten?

U behoudt de controle over uw gegevens in Microsoft 365. Bij een mogelijke overstap naar een andere oplossing biedt Microsoft uitgebreide hulpmiddelen en ondersteuning voor een soepel migratieproces. Houd er echter rekening mee dat dit geen eenvoudig proces is, vooral in het geval van een Managed 365 omgeving.

6. Kan ik met mijn PMS, zoals Legalsense, Kleos of NEXTlegal (NEXTmatters / NEXTassyst) blijven werken?

Microsoft 365 kan integreren met diverse praktijkmanagementsoftware (PMS) en andere toepassingen. Talloze add-ons en API’s zijn beschikbaar, waardoor u uw bestaande PMS-software probleemloos blijft gebruiken in combinatie met Microsoft 365. Om er zeker van te zijn dat uw software goed integreert kan XINNO dit altijd voor u onderzoeken.

7. Kan ik niet gewoon nog jaren in een remote desktop omgeving blijven werken?

Ja, u kunt ervoor kiezen om in een remote desktop omgeving te blijven werken. Microsoft 365 biedt flexibiliteit en kan naast bestaande infrastructuren worden gebruikt. De overstap naar Microsoft 365 is geen verplichting, maar eerder een kans om te profiteren van moderne tools en efficiëntieverbeteringen. Maak de keuze die het beste past bij uw specifieke behoeften en doelstellingen.

Een toekomstbestendige keuze voor advocatenkantoren

De overstap naar Microsoft 365 brengt een wereld aan mogelijkheden met zich mee voor advocatenkantoren. Door deze zeven praktijkvragen te beantwoorden, hopen we de weg te effenen voor een weloverwogen keuze. Microsoft 365 biedt niet alleen een veilige en compliant cloudomgeving, maar ook integratiemogelijkheden en flexibiliteit die de moderne advocatuur vereist. Kies met vertrouwen voor de toekomst met Microsoft 365 als uw partner in digitale transformatie.

Microsoft 365 biedt een breed scala aan voordelen, waaronder verbeterde productiviteit, geavanceerde beveiliging en schaalbaarheid. Door samen te werken met een MSP voor uw Microsoft 365-implementatie, profiteert u optimaal van deze voordelen, terwijl u tegelijkertijd de beveiliging en betrouwbaarheid van uw IT-omgeving waarborgt. Wilt u meer weten over wat Microsoft 365 voor uw kantoor kan betekenen? Neem dan contact met ons op, of download ons gratis whitepaper over Microsoft 365 voor de advocatuur.

Deel dit artikel